Dragi Masterchefovci!

Danes se bomo lotili priprave sirupa iz smrekovih vršičkov.  V celoti ga lahko pripravite sami in v zimskih mesecih bo zelo uporaben ob kakšnem prehladu, zdaj pa je ravno pravi čas, da naberete vršičke in ga naredite.

Sirup iz smrekovih vršičkov pomirja kašelj, razkužuje dihalne poti, deluje blagodejno na dihala, pospešuje prekrvitev sluznice dihalnih poti in jo krepi, obnavlja in varuje. Smrekovi vršički so namreč izjemen vir vitamina C in mnogih drugih hranilnih snovi.

Pri nabiranju morate biti pozorni na to, da ne poškodujete drevesa. Smrekove vršičke trgajte predvsem s spodnjih vej in se izogibajte zelo mladim drevesom, saj lahko v primeru pretiravanja s količino nabranih vršičkov upočasnite njihovo rast. Nabirajte svetlozelene vršičke, ki so mehki in ki jih je mogoče zlahka odtrgati. Vršičke zmeraj naberite na različnih drevesih, ne na eni sami smreki, saj bo sicer škoda prevelika. Priporočamo vam, da se pri nabiranju vršičkov izogibate tudi smrekam, ki rastejo blizu cest.

Navodila za pripravo najdete tukaj: 8. teden- Masterchef OPB- Sirup proti kašlju