V času karantene smo vsekakor v prednosti vsi, ki živimo na podeželju. Ogromno stvari lahko počnemo na vrtovih in travnikih skupaj z našimi otroki. Izkoristimo otroški nemir, zvedavost in navdušenost in jih naučimo stvari, ki jim znajo priti prav tudi kasneje v življenju. Ne le, da prihajajo vedno toplejši dnevi, približuje se teden, ki ga vsi nestrpno pričakujemo. Teden, ko bomo knjige lahko zamenjali za igro, učenje ali pa le oddih v naravi.

Tukaj je nekaj idej za igro oz. učenje z vašimi malimi čmrlji. Za lažjo predstavo vam je lahko v pomoč spodaj dodan, nekajminutni video. Video je v angleškem jeziku. Ker je večina stvari nazorno prikazanih verjamem, da vam angleščina ne bo predstavljal velikih težav.

  1. POSADITE SEMENA (Zunaj, v lončke, na moker prtiček ali v kozarec z mokrim prtičkom.) Če bodo sejali oz. sadili v gredice jim namenite eno ali pa en majhen prostor. Gredico lahko opremite z njihovim imenom. Delajo naj čimveč sami.
  2. POSADITE REGRAT (Izkopljite rastlino regrata, ki še ni začel cveteti in ga posadite v lonček. Otrok bo lahko opazoval kako se spreminja v rumen cvet in nato v regratovo lučko. Lahko ugane koliko semen ima?)
  3. Igrajte se igro: KOLIKO RAZLIČNIH HROŠČEV LAHKO NAJDEŠ? (kasneje jih lahko narišejo in pobarvajo)
  4. NAREDITE HOTEL ZA ŽUŽELKE
  5. NAREDITE PTIČJE KRMILNICE (Na plastenki naredite luknjo, spodaj naredite majhne luknjice in jo privežite tako visoko na drevo, da je maček ne doseže. *Dolgo je veljalo prepričanje, da ptice hranimo le pozimi. Bojazen, da s poletnim hranjenjem pticam škodimo, je odveč. Številne sodobne mešanice za poletno hranjenje, ki so dostopne na trgu pri nas in v tujini, so prilagojene poletnim potrebam ptic.)
  6. NAREDITE POGANJKE KUHINJSKIH OSTANKOV (v videu boste videli nekaj primerov – korenje, pesa, ananas, repa, zelena, solata, čebula…)
  7. DAJTE KLITI AVOKADOVO KOŠČICO (Koščico umijete in jo prebodete v obliki križa z dvema palčkama za ražnjiče ali zobotrebcema. To bo držalo koščico nad lončkom z vodo oz. samo en del bo namočen v vodo. Špica mora gledati navzgor. Vzklila bo v enem do dveh tednih.)
  8. RAZGIBAVANJE VSEH VRST (skakanje na trampolinu…)
  9. SPOMNITE SE TUDI KAKŠNIH STARIH OBIČAJEV (pletenje marjetic v verižice, piskanje na list, izdelava herbarija…)
  10. NAREDITE PREPROST BRLOG IZ ODEJ

Naj bodo vaše počitnice lepe, pestre, varne ter polne zabavnih dogodivščin.